Sunday, April 6, 2008

Case: How GMN Gain Profit Illegaly

To avoid from accusation of recklessness they had caused after get some of Malaysian students enrolled into Mansurah-Manchester Medical Programme, on 26th of August 2007 (before semi-recognition appeared on 15th February 2008), 157 students from GMN have arrived in Mansurah, Egypt to enroll in MB,BCh programme in Mansurah University for 2007/2008 academic year. GMN has confirmed their enrolment in the University in spite of the truth that there is no guarantee that these students will be accepted to study in the University.

For students to apply via GMN, they have to pay RM 40,949 fee with down-payment of RM 2,500.00. The fee includes obscure database and documentation recording, as well as unnecessary tour package, flight tickets, transportation and accommodation when students arrive in Cairo and Mansurah. The fee also covers welfare service and entry visa for six years even though the students have to pay visa for every year. And there is also no welfare service since GMN has not registered students with any insurance policy.

Students were told at first to have to undergo an Arabic course at UKM on June but they were not told to pay first. But then they were forced to settle RM 7,000 for the course fee plus additional fee for accommodation in UKM later. We do not believe that the agency done this in proper way.

The agency also sell a collection of medical books which costs RM1,100.00 per set. These books however worth nothing since the faculty itself has published their own books to be used in curriculum.

About accommodation, the house rent also too expensive - LE (Egyptian Pound) 1,600.00 per apartment! It is pretty ridiculous since established students have been living in the same area as well with the modest rent around LE400 until LE700 per apartment. Not everybody from them comes from wealthy family and affords their apartment rent. Thus, they decided to report these matters to Dr Muhammad Hussin it was to no avail. Instead, he asked students to obey the clerk instead.

Educational Fee

The international students of Mansurah University have to pay a different rate of educational fee. It was £ (British Pound) 3,000. For medical course, it is £3,600.00 for the first year and and £1,800.00 for consecutive years. As for Mansurah-Manchester Medical Programme, the fee is set to £4,000.00 for the first year and £3,000.00 for the consecutive years. Usually, the students pay for their own fee except those who are sponsored by government (Public Service Department or MARA) as the Malaysian Student Department of Cairo will pay for them.

The company asked for £4,000.00 for medical course fee (note that this is not for Mansurah-Manchester Medical Programme). It is stated in the list of payment from GMN. When the seniors knew about this, they advised students not to pay through GMN because GMN was trying to gain easy profit of £400 per student. This is against trade law and the number £400 is too much. But, students cannot pay their fee because our register is still under Egyptian Ministry of Higher Education’s deliberation.

The Selection of Students

There is legal agreement between Malaysian government and Egyptian government to send Malaysian students to Egypt. The MoU has stated that there is some procedure to follow. As we all know, those who wish to study abroad must get ‘Sijil Sokongan Luar Negara’ (SSLN) from Ministry of Higher Education. Usually Public Service Department, MARA and State Governments and Foundations submit students’ application (it is called ‘filing system’) through Malaysian Ministry of Higher Education. Next, after the ministry has made the selection, they will submit the qualified applications to Office of Foreign Students of Higher Education Ministry of Egypt to get another evaluation and approval to study in al-Azhar University or one of the public universities in Egypt.

It was better not to apply through agency. GMN has guaranteed that such bureaucracy is not going to be a problem. They submitted the files directly to the university to ensure the students' register will not going through basic Office of Foreign Students of Higher Education Ministry of Egypt evaluation in order to avoid rejection. This thing reflects that GMN (and there will be more educational agencies to operate in coming September) has ignored the procedures and basic rules made upon agreement between Malaysian Government and Arab Republic of Egypt Government which states that every application to study in Egypt must made through both Ministries of Higher Education or from both countries.

Unfortunately, the Ministry of Higher Education of Egypt has detected the breaching of these rules by Mansurah University at last and they have taken a proper action by retrieving these files to the Office of Foreign Students to be evaluated thoroughly and to determine whether these students are qualified to study medicine or not. The office has yet to announce the finalization of the register (until this report is written). As a result, the register at the university was suspended and the worst part of it, their recent examination result cannot be issued and they cannot apply for Student Visa. Instead, they were asked to make Temporary Visa every two months. It is quite disturbing to renew the visa bimonthly and the problem is continuous until now.

These actions made by GMN is absolutely against the Egyptian rules and the students have to bear all the consequences left by these agencies.

Conclusion and Suggestions

We are afraid that such actions will affect the established recognition of medical course provided by Mansurah University’s curriculum. And we also afraid that there will be a tendency in Malaysia that everybody is ought to study medicine without proper qualification. If it is, even those who failed their SPM can study medicine! Of course, we do not want this to happen.

We would like to urge the government to take action against these educational agencies. Ex-Higher Education Minister, Datuk Mustapha Mohamed was reported has promised to make amendment of the law regarding educational agencies after several cases involving an agency which sent some students to a medical college in India that not even exist. We are sick of government promises as they not follow-up their promises with action aftermath. All we want is action and stop educational agencies fraud.

We would like also to suggest our government to send postgraduate students abroad, not undergraduates. We think that undergraduate students should be educated in our motherland since these students are still young and have inadequate experience. In fact, our country has more than enough to provide better education at tertiary level. We have good facilities and educational institutions in Malaysia have attracted many students from around the globe. So, we think it is good to send only graduates students either Master or Philosophy Doctor candidates overseas to gain knowledge and share expertise with other countries in specialized field in order to bring our country to another stage of development.

Dear parents and students out there, please do not gamble and put your future in stake. You are advised to always contact the MMC directly for confirmation on the status of recognition of the medical programme since the Schedule B can be outdated and the MMC does not have up-to-date information on a website. Do not rely on what you see on the Public Service Department’s website and certainly not any words from educational agencies. Do not let they suck all your money up and leave you helpless with broken future.

14 comments:

Khairul Anwar said...

"There is no room left for us to apply for medicine. And, we have to opt to register with educational agency like GMN to study medicine since they have guaranteed us seats in the faculty and we cannot apply through government (Public Service Department, MARA, State Governments and Foundations) because of our poor SPM achievement. Some of us are already too old to study medicine. They are as old as 25-year old and already married. They were using outdated SPM result back in year 1999 until 2002 to apply from GMN. They already studied at somewhere else such as and have obtained diploma and worked as medical technician. But their desire of studying medicine was manipulated by the agency and they managed to send these students in Mansoura-Manchester Medical Programme. Is outdated SPM result can be use in any application to study at tertiary level in Malaysia? If it is, we can say that GMN can send our baby boomers, unrelated students from non-science field and those who have worked for many years to study medicine."

salam kpd tuan rumah blog ni..1st skali aku nk sentuh,there is no age limit to study medicine,so x perlu lah ckap org itu terlalu tua atau terlalu muda untuk dpat kan degree..and 2nd,psangan 25 tahun yg anda refer d atas tu,aku kenal personally,dan mrk x dtg sni pakai agent.mrk under yayasan negeri,tpi atas sebab2 tertentu,maka mrk terpaksa join program Mansoura Manchester nie..

and lagi satu,kita perlu ingat bhw bukan semua pelajar mansoura manchester tu x cukup kelulusan untuk menjadi doktor..x dinafikan mmg ada jugak,tpi jangan dilabel semua plak..x adil bgi mereka yg berusaha bsungguh2 untuk dpat degree ni..

anyway,u have some strong points in this blog..and i respect your guts to post these such things..

peace to all,salam

aSRaP said...
This comment has been removed by the author.
muhammad nazrul syazwan bin kamarul ariffin said...
This comment has been removed by the author.
aSRaP said...
This comment has been removed by the author.
aSRaP said...
This comment has been removed by the author.
Encik Otot said...

ape tujuan penulis sebenarnya? ni nak tanya ni, ko kalau gentelman, ko bagi tau la diri kau yang sebenar... ko balajar pakai duit sendiri ker loan? kalau loan jgn bising2... tugas ko tu blaja jer... betul ke ni budak medik? ker ko budak agama? kalau budak agama tak payahla nak komen teruk2 GMN tu... aku n family amat berterima kasih kpd GMN sbb bg aku peluang utk blaja medik ni... Setahu aku GMN tak pernak paksa parent aku byr itu dan ini...semua diaorg bgtau sincerely... terpulang pd parent aku samada nak proceed ker tak... semua payment yg GMN buat semua jelas... takde hanky_panky... semua student GMN tau hal ni... kalau tak de bantuan dari GMN, aku mungkin tgh dok buat matrik kat melaka lagi yang maner PNGK belum tentu dpt wat medik... sebenarnya ko irihati, dengki dan hati busuk.... Come onla... GMN tu swasta, bukan kerajaan... tak kan benda mcm tu takleh nak pikir? Cuba ko bayangkan, kalau ko pegi gunting kat kedai, ade ker ko boleh komen braper mamak tu nak charge ko? ko kalau tak suke, ko blah jer la...jgn gunting rambut kat situ... GMN tu buat servis la mangkuk... Bodoh ker aper ko ni? Kalau ko terer sgt, esok kalau sedara ko nak wat medik, ko soh ar dia dtg sendiri kat mesir ni... try mintak seat sendiri...dapat ker tak? ko ni mmg BONGOK la.... itu jer yg aku nak ckp...

ezzad said...

hahaha dak acap.muke ak zaman mude2 dowh.famous ak sial.hahaha berbulu ak tgk.muke ko dak cap.mcm ahli sufi n sunnah wajamaah.hahaha alim gle.skrg cm firaun.hahaha wehh dak cap.xpyh lee nk dilayan org xda akal ni.kt bt keje kt sude..org2 mcm ni.kalu dilahirkn dah di ditetapkn mcm ni dak cap.hati busuk.xleh tgk org seng sket.porak peranda hubgn org len.xleh tgk org len aman sket.alaa biase la tu..duk kt egypt ni.knla sabar..die da ikt perangai firaun.biasela tu..musibah,sabar n redha.tu kn ade kalu duk egypt ni.dah lee dak cap.xpyh gado2..ak ni xdala alim sgt dak cap.sket2 psl agama tu tau le..tp org ckp kalu kt ade ilmu kt kn share..ni ak nk share dgn ko dak cap..

Sabda Rasulullah S.A.W kepada Mu'adz, "Wahai Mu'adz, apabila di dalam amal perbuatanmu itu ada kekurangan :

· Jagalah lisanmu supaya tidak terjatuh di dalam ghibah terhadap saudaramu/muslimin.
· Bacalah Al-Qur'an
· tanggunglah dosamu sendiri untukmu dan jangan engkau tanggungkan dosamu kepada orang lain.
· Jangan engkau mensucikan dirimu dengan mencela orang lain.
· Jangan engkau tinggikan dirimu sendiri di atas mereka.
· Jangan engkau masukkan amal perbuatan dunia ke dalam amal perbuatan akhirat.
· Jangan engkau menyombongkan diri pada kedudukanmu supaya orang takut kepada perangaimu yang tidak baik.

· Jangan engkau membisikkan sesuatu sedang dekatmu ada orang lain.
· Jangan engkau merasa tinggi dan mulia daripada orang lain.
· Jangan engkau sakitkan hati orang dengan ucapan-ucapanmu.

Nescaya di akhirat nanti, kamu akan dirobek-robek oleh anjing neraka. Firman Allah S.W.T. yang bermaksud, "Demi (bintang-bintang) yang berpindah dari satu buruj kepada buruj yang lain."
Sabda Rasulullah S.A.W., "Dia adalah anjing-anjing di dalam neraka yang akan merobek-robek daging orang (menyakiti hati) dengan lisannya, dan anjing itupun merobek serta menggigit tulangnya."
Kata Mu'adz, " Ya Rasulullah, siapakah yang dapat bertahan terhadap keadaan seperti itu, dan siapa yang dapat terselamat daripadanya?"

Sabda Rasulullah S.A.W., "Sesungguhnya hal itu mudah lagi ringan bagi orang yang telah dimudahkan serta diringankan oleh Allah S.W.T."

sebagai peringtan dak cap..sila ambik perhatian yg ni
agalah lisanmu supaya tidak terjatuh di dalam ghibah terhadap saudaramu/muslimin.
· Bacalah Al-Qur'an
· tanggunglah dosamu sendiri untukmu dan jangan engkau tanggungkan dosamu kepada orang lain.
· Jangan engkau mensucikan dirimu dengan mencela orang lain.

so sume boleh fikr sndrila..dah le gado2..biar jela die ni..kalu die brani die jmpe kt.tu le org ckp.kalu xtahu lebh baik diam diri..dari berkata2..tu sebodoh2 manusia.sekian harap maklum.

Thu said...

Ni nak tanya ni... apsal admin ni asyik delete comment org lain ni? Tak gentelman langsung... Nak suruh org dengar pendapat dia jer... sedangkan pendapat org lain dia tak mo dengar... Ni ape citer..?

angel said...

Assalamualaikum... Buat pengetahuan pembaca sekalian... Article ini saya ambil di www.globalmedicnetwork.blogspot.com

So Siapa yang berkesempatan, Silalah kita lawati blog ni... mungkin kita akan dapat second opinion... Saya tak menyebelahi maner2 pihak...

Fitnah Terhadap Duta

Saya terpanggil untuk menumpang menulis dalam blog ini kerana melihat berlakunya budaya fitnah menfitnah dikalangan pelajar Islam yang menuntut di Egypt. Ramai yang tidak tahu betapa besarnya peranan Duta Egypt untuk mendapatkan 700 tempat untuk pelajar-pelajar Islam yang menuntut dalam bidang Pengajian Perubatan/Pergigian di Egypt. Pada tahun 2005, hanya sekitar 52 pelajar sahaja yang diterima setahun untuk belajar di universiti-universiti di Egypt namun berkat kebijaksanaan dan kesedaran terhadap bangsa dan umat Islam, Kedutaan Malaysia berusaha memujuk universiti-universiti yang diiktiraf untuk menambah kuota kemasukan kepada pelajar Malaysia. Duta Malaysia terpaksa berjumpa berkali-kali untuk misi memujuk ini bagi setiap universiti dan bayangkan kesusahan yang beliau lalui untuk bertemu dengan 7 buah universiti. Akhirnya beliau berjaya mendapatkan 700 tempat. Setelah mendapat tempat, beliau perlu memenuhi janjinya kepada universiti untuk menghantar seramai mungkin pelajar Islam kerana perlu ditegaskan bahawa universiti telah membuat persediaan bagi menyambut hasrat membantu Malaysia melahirkan profesional Islam dalam bidang perubatan. Untuk menerima lebih ramai pelajar Malaysia, universiti-universiti ini telah melabur sekian banyak peruntukan kewangan bagi menyediakan makmal, tenaga pengajar dan segala macam kemudahan. Cuba bayangkan jika janji Duta terhadap universiti ini tidak dapat ditunaikan.

Adalah mudah untuk kita menuduh Duta kita dengan pelbagai fitnah tetapi ramai yang tidak sedar betapa besarnya dosa yang dilakukan oleh mereka yang membuat fitnah ini di bumi anbia. Saya tidak dapat bayangkan dosa-dosa ini kerana membuat fitnah terhadap manusia yang begitu murni sifatnya samalah ibarat menfitnah ayah sendiri kerana peranan Duta lah yang membolehkan sebegitu ramai pelajar Islam mampu mengejar cita-cita menjadi seorang doktor. Saya percaya ramai di kalangan anda yang akan menjadi doktor pakar dalam 10 - 20 tahun akan datang. Semuanya bermula dengan insan yang difitnah ini tetapi kita bernasib baik kerana beliau cekal mengorak langkah untuk memajukan anak bangsanya. Beliau tidak pernah meminta walau satu sen pun dari mana-mana agensi tetapi fitnah yang beliau terima maha hebat. Hinanya manusia yang menfitnah beliau sesama Islam lebih-lebih lagi terhadap insan yang begitu berjasa tidak dapat saya gambarkan.

Perlu ditegaskan bahawa JPA, MARA dan agensi kerajaan negeri hanya berupaya menghantar sekitar 300 pelajar. Ini bermakna 400 tempat lagi perlu diisi dengan pelajar swasta. Kita harus bersyukur kerana berkat usaha perundingan dengan Universiti Mansoura, kadar yuran yang ditetapkan dapat diminimakan. Kadar yuran ini membuka peluang kepada anak-anak yang relatif kurang cemerlang tetapi memenuhi syarat kelulusan minima yang ditetapkan oleh Kabinet Malaysia seperti pekeliling tahun 2002. Tidak ramai yang mengetahui bahawa sekian banyak doktor perubatan bukan Islam yang dilatih di Indonesia, Ukraine, Russia dan India mempunyai kelayakan minima yang lebih buruk lagi. Data-data 10 tahun kebelakang boleh menjelaskan hal ini. Bayangkan rakyat Malaysia keturunan India yang hanya sekitar 7% menghantar bilangan pelajar perubatan lebih ramai ke India, Russia, Ukraine dan Indonesia berbanding dengan orang Islam Malaysia. Tidakkah usaha Duta sangat signifikan untuk meningkatkan doktor Islam yang kelak akan merawat anak bangsa sendiri?

Kepada semua anak bangsa yang mendapat manfaat dari insan yang begitu teruk difitnah ini, saya memohon supaya dilakukan solat hajat untuk memberi kesedaran kepada golongan yang menyebarkan fitnah supaya mereka insaf dan bersama-sama membantu Kedutaan Malaysia untuk memajukan anak bangsa. Saya telah meminta GMN mengaturkan Majlis Solat Hajat ini dalam lawatan mereka akan datang dan sama-samalah kita berdoa supaya Allah S.W.T menunjukkan jalan yang benar terhadap mereka yang menabur fitnah.

Untuk makluman semua, saya mengetahui apa yang telah dilakukan oleh Duta kerana saya pernah berkhidmat sebagai Pengarah Bahagian Hal-ehwal Pelajar KPT yang bertanggungjawab terhadap Jabatan Penuntut Malaysia di Cairo. Saya merasa malu dan kesal apabila cerita bohong dan fitnah mula menjadi budaya pelajar Islam di Egypt. Sekiranya ada dikalangan agensi yang kurang berkesan, tegurlah agensi tersebut secara berhemah. Saya percaya mana-mana syarikat yang ingin berjaya akan mengambil berat terhadap teguran anda. Janganlah kerana sedikit kecelaruan teknikal, maka Duta difitnah sebegitu rupa dan usaha yang dirintis oleh beliau dimusnahkan.

Wassallam.

Mr Doc2be said...

hmmm.. aku amek program mansoura manchester... bla bca mmg sakit hati jgk la dgr.. tp jgnla slhkan suma agent yg hntr student pg sni psl satu agent je.. agent aku ok je pon... geng2 gmn pun suma ok jerr.. hebat2 lg tuh..
jgnla men hentam je nak komen org.. tengok2 la skit sekililing... hehe..

syedjefri said...

mr Doc2be atau hadi!..

hang boleh lah cakap...sebab agen hang tu, medcimesir.com jaga student dia. yg problem ni yg GMN!! hang tak rasa!!

muaz said...

maaf jika ana ingin mencelah. jika dirimu semua masih ada rasa keinsafan, cubalah semula imbas diri masing2.. kerana jika kite mengetahui siapa sebenarnya kite, kite x layak mengutuk org lain sebb diri kite mempunyai struktur yg sama seperti haiwan. ana sebenarnya bengang ngan konspirasi ni dan selalu pening jika adik junior tanya. tapi ana selalu harap masa depan ana sentiasa terjamin. jika betullah tawaran belajar boleh dibeli tapi yg pastinya ilmu medic mmg x boleh dibeli. jika die telah ditakdirkan untuk jadi ibnu sina, maka jgn bimbng, terusknlah, tapi jika dirimu mash mmpunyai perasaan hasad dengki melampau, maka renung2kanlh ngan apa hubungan kite dengan Allah, manusia dan alam sekitar. cuba imbas kembali. Ana sedih juga dengan keadaan yang berlaku. Sebbnya semua org di atas cuma memandang kertas yg kalu dibakar menjadi abu. Tapi, kalu tiada, sush pula nak berurusan. Anda tidak perlu bersetuju dengan ana kerana dirimu sudah tahu jawapannya apabila baca comment ada. www.ambiz90.blogspot.com

muaz said...

maaf jika ana ingin mencelah. jika dirimu semua masih ada rasa keinsafan, cubalah semula imbas diri masing2.. kerana jika kite mengetahui siapa sebenarnya kite, kite x layak mengutuk org lain sebb diri kite mempunyai struktur yg sama seperti haiwan. ana sebenarnya bengang ngan konspirasi ni dan selalu pening jika adik junior tanya. tapi ana selalu harap masa depan ana sentiasa terjamin. jika betullah tawaran belajar boleh dibeli tapi yg pastinya ilmu medic mmg x boleh dibeli. jika die telah ditakdirkan untuk jadi ibnu sina, maka jgn bimbng, terusknlah, tapi jika dirimu mash mmpunyai perasaan hasad dengki melampau, maka renung2kanlh ngan apa hubungan kite dengan Allah, manusia dan alam sekitar. cuba imbas kembali. Ana sedih juga dengan keadaan yang berlaku. Sebbnya semua org di atas cuma memandang kertas yg kalu dibakar menjadi abu. Tapi, kalu tiada, sush pula nak berurusan. Anda tidak perlu bersetuju dengan ana kerana dirimu sudah tahu jawapannya apabila baca comment ada. www.ambiz90.blogspot.com

Pak Tam said...

Yang salah sila betulkan, yang betul dibetulkan lagi supaya agensi2 lebih cekap dan berwibawa. Jangan hentam menghentam apatah lagi memfitnah kedutaan Malaysia di Mesir. Kita perlu bersyukur kerana ribuan anak kita orang Melayu/islam dapat belajar bidang perubatan di Mesir. T.kasih kpd MARA dan JPA serta juga PUZ di negeri2 yg menaja pelajar2 ini. Jika tidak ada penaja2 dan agen2 ini, sudah pasti anak sy sendiri tidak akan di Tahun 3, Tanta University pada hari ini. Setakat ini perkhidmatan MM sebagai agen kpd anak sy cukup baik.